main-content

 Ouder- en Kindbegeleiding /Reversie methode

Als ouder wil je het beste voor je kind. Maar, ondanks dat je zo je best doet, kan het gebeuren dat je kind toch niet lekker in zijn vel zit. Soms laat je kind gedrag zien dat we niet begrijpen, wat ons kan irriteren of verdrietig maakt. Wat wil je kind nu zeggen met zijn gedrag en wat doet dit gedrag met jou als ouder. Dit vraagt om een bewuste vader en/of moeder. Ouders die bereid zijn om anders naar hun kind te kijken en te luisteren en erkenning kunnen geven aan de beleving van het kind. Je zult je als ouder moeten kunnen verplaatsen in de gevoelswereld van je kind.

Wat kun je over je kind leren:
Onze kinderen maken nog gebruik van de intelligentie van hun gevoel en intuïtie. Hier hebben ze als het ware een paar prachtige voelsprieten voor. En met die voelsprieten pakken ze alle prikkels om zich heen op. Hierdoor spiegelt het kind de signalen/emoties uit zijn of haar omgeving.

Het gedrag / ziekte van het kind kan de manier van het kind zijn om spanningen / een overprikkeling te ontladen;
Kinderen kunnen gedurende hun jeugd spanningen oplopen. Soms zit de blokkade, de spanning, in het kind zelf en soms biedt de directe omgeving het kind te weinig ruimte om zichzelf te zijn. De spanningen die het kind oploopt moet het ook weer kwijt. Een kind is heel goed in staat om deze spanningen op zijn manier de baas te worden. Het ene kind klimt in de gordijnen om te ontladen, de ander krijgt woedeaanvallen waarvan het zelf niet weet waarom het zo reageerde, weer een ander kind krijgt eczeem of astma. Wanneer we het gedrag afkeuren, of dmv medicijnen het gedrag of de fysieke klacht gaan onderdrukken, ontnemen we het kind zijn manier om de spanning te uiten en zal het een andere manier moeten vinden  om zijn spanning kwijt te kunnen. Hierdoor ontstaan weer nieuwe klachten. Samen met de ouder(s) gaan we op zoek naar de reden waarom het kind spanning opbouwt. Hierdoor krijgt het kind de vrijheid om zijn "specifieke gedrag" of fysieke klacht los te laten. 


Wat kun je over jezelf leren:
Door zelf mee te groeien kun je de groei van je kind optimaal begeleiden! Heb je als ouder moeite met een bepaald gedrag van je kind, merk je dat er een oordeel op ligt, een gevoel waar je last van hebt, dan is juist die ervaring de uitnodiging van je kind aan jou. Door juist de situaties waarin je een verkramping ervaart te gaan onderzoeken, ontdek je de unieke sleutel tot je kind. Je directe spiegel! Want vaak is je reactie er al voordat je je ervan bewust bent. 

*Wil je ontdekken waardoor een heftige emotie ineens ontstaat?
*Wil je de vrijheid hebben om te kunnen kiezen hoe je reageert ipv achteraf te denken, 'dat had ik wel anders willen doen'?

Inzicht
Vanuit zelfonderzoek ga je herkennen hoe je plotselinge gevoelens ontstaan, je ontdekt een verdedigingsmechanisme, jouw patroon om niet kwetsbaar te zijn. Je kind prikt daar al moeiteloos doorheen en dat is confronterend. Echter....verhullingen beginnen weg te vallen als ze worden doorzien en doorvoeld. Inzicht in wat en hoe je doet, geeft je de ontspanning om anders te reageren. Als je kind voelt dat de spiegel waarin hij/zij zich beweegt verandert, dan verandert het kind al snel mee. Hoe beter een ouder in zijn vel zit, hoe blijer het kind! (Reversie methode/ Sylvia Roosendaal

Kind uit de (v)echtscheiding

Voor kinderen betekent de scheiding van hun ouders een crisissituatie waar ze gedwongen door heen gaan. Deskundigen die de gevolgen van een scheiding voor kinderen onderzocht hebben, zijn het er unaniem over eens; Kinderen hebben tijdens de scheiding het meest last van de langdurige conflicten van hun ouders en dat kan leiden tot:

  • Effecten ouderlijke conflicten:
  • Schoolproblemen 
  • Loyaliteitsproblemen 
  • Gedrags- of ontwikkelingsstoornissen. 
  • Alcohol of drugsgebruik   
  •  Depressieve en/of angstige gevoelens 
  •  Laag zelfbeeld 
  •  Problemen in relaties 

Kinderen hebben de ruimte nodig om hun eigen gevoelens en gedachtes te uiten in dit proces; Zoals bijv; Je kind is bezorgd om jou, wil je niet tot last zijn, wil niet zorgen voor nog meer conflicten, heeft het gevoel dat het zijn schuld is, wil je geen verdriet doen, heeft het gevoel dat het moet kiezen, enzovoort. Doel van de begeleiding is de verbondenheid tussen ouders en kind te herstellen.

Contract van verbondenheid

In dit contract gaat het om de verbondenheid tussen ouder en kind. Er worden afspraken gemaakt, zoals bijvoorbeeld:

*De situatie verandert, ouderschap blijft. Laat je kind weten dat je als partners uit elkaar gaat, maar niet als ouders en dat jullie als ouders er alles aan zullen doen om de rol van ouder te blijven vervullen. Omdat de situatie verandert is het belangrijk je kind te laten weten welke afspraken je gemaakt hebt.

*Laat je kind weten dat het zowel van papa als mama mag houden. Je kind wíl en kán niet kiezen tussen beide ouders. De loyaliteit van je kind naar beide ouders is sterker dan ooit. Voor het kind is het belangrijk dat de afwezige ouder een plekje in het huis mag hebben (bijvoorbeeld door een foto neer te zetten en dat het mag vertellen over hoe het bij moeder/vader was).

'Vanaf nu gaat het anders' ; benoem de afspraken die hierin gemaakt zijn.

Als je het goed aanpakt, zijn je kinderen niet zielig, dus hoef je niet te compenseren met extra aandacht, materiële zaken of toegeeflijkheid. Ze zijn prima in staat om sterk uit de scheiding te komen. In het beste geval hebben ze twee liefdevolle ouders die beiden het beste voor hun kinderen doen.