main-content

Deugden zijn  jouw kwaliteiten!

Deugden: Oplossingsgericht in vervelende kwesties tussen opgroeiende kinderen, maar ook van tijdloze waarde voor een intense band tussen ouder en kind. Deugden zijn de goede karaktereigenschappen in je hart. Iedereen heeft een schat aan deugden in zich die horen bij jouw persoonlijkheid. Die schat vormt je kern, je morele kompas.

Geen geduld?

Misschien denk je wel eens (of geregeld), dat je geen geduld hebt, of weinig tact. Ieder mens heeft eigenschappen die meer en minder ontwikkeld zijn. En iedere dag zet je onbewust talloze kwaliteiten in, ook kwaliteiten waarvan je meent dat je ze nauwelijks hebt. Er zijn vast situaties te bedenken waarin je oneindig veel liefde en geduld hebt laten zien. Naast situaties waarin je weinig geduld kon opbrengen, of je geduld verloor. Je gedrag en de keuzes die je maakt komen oa voort uit je deugden / kwaliteiten. Het inzetten van deugden doe je meestal niet heel bewust. Hiermee nodig ik je uit om bewuster stil te staan bij deugden. Deugden die je minder ontwikkeld hebt kun je beter leren kennen en oefenen. Je wordt ook uitgenodigd deugden in anderen te zien en te benoemen. Je ontwikkelt zelfvertrouwen en een positieve levenshouding.

Deugden in jezelf

Hoe meer inzicht je in deugden van jezelf en deugden in anderen krijgt, hoe meer balans kan ontstaan. Voeg tact toe aan eerlijkheid en er is meer begrip voor ieders standpunt. Laat behalve doelgerichtheid ook een dosis flexibiliteit zien en een kind of collega zal ook meer toegeeflijkheid laten zien. Gedrag wordt niet alleen prettiger voor de omgeving, je wordt zelf ook meer vastberaden. Bovendien creëer je samen een sfeer van respect en vertrouwen. Reflecteren op deugden helpt om met zekerheid beslissingen te nemen, doelgericht een verkozen pad te volgen en rekening te houden met anderen. Deugden geven zelfvertrouwen en veerkracht!

Deugden/kwaliteiten in anderen

Mensen, jong en ouder, brengen overal deugden tot leven: thuis, op school, op het werk, in relaties en, meer in het algemeen, in de omgang met elkaar. Stilstaan bij deugden maakt je bewuster van de schat aan deugden die je in je hebt. Deugden kunnen je inspireren, stimuleren, troosten en moed geven. Omdat je altijd kunt terugvallen op deugden in jezelf, en in anderen, bieden ze je in alle rollen die je in je leven hebt houvast. Praten over verschillende en gezamenlijke deugden kan angst of aversie voor 'het vreemde' wegnemen, openheid brengen, tot begrip leiden en conflicten helpen oplossen.Leren omgaan met emoties
Omgaan met blijdschap en vreugde is niet zo moeilijk. Maar hoe zit het met pijn, frustraties, woede, teleurstelling en verdriet? Natuurlijk bloedt je hart wanneer je kind het moeilijk heeft. Het Deugdenproject™ leert je niet over negatieve gevoelens heen te stappen, maar te luisteren en belangstelling te tonen. Op die manier leert je kind dat sterke emoties ook bij hem of haar horen. En dat hij of zij daardoor niet minder waard is. Sterker nog: vaak vindt je kind (met jouw van oordelen en adviezen vrije begeleiding) zelf een oplossing voor een probleem of dilemma. De manier waarop een kind met verdriet of boosheid leert omgaan is essentieel voor het vermogen gelukkig te zijn.  

(Bron: actonvirtues.nl/)